TUNTURIKYLÄ

MUOTKAN RUOKTU

Taustaa / Background

In English

Inarin kunnan pohjoisosaan, Karigasniemen tien varteen, Peltojoen rantaan rakennettiin vuosina 1966-1967 komea kelohonkainen retkeilykeskus, Tunturikylä Muotkan Ruoktu. Se avattiin vuonna 1967 ja on siitä lähtien, yli 30 vuotta, toiminut todellisena retkeilijöiden keitaana Muotkatuntureiden alueella. Vuodesta 1976 lähtien Muotkan Ruoktua on isännöinyt omaan persoonalliseen tyyliinsä karigasniemeläinen poromies Hans Niittyvuopio perheineen.

Hans Niittyvuopio on paikkakunnan monitoimimiehiä, aikoinaan monissa kunnallisissakin luottamustehtävissä toiminut, poromies ja yrittäjä. Hän on vähitellen laajentanut myös Muotkan Ruoktun toimintaa. Tällä hetkellä alueella on alkuperäisen kelopirtin lisäksi 18 mökkiä ja 4 huonetta, matkailuvaunu- ja leirintäalue sekä huoltotilat. Kelopirtti on aikoinaan rakennettu Luttojoen varresta kotoisin olevista mahtavista keloista, sellaisista, joita ei mistään enää voi löytää. Kelopirtti on säilytetty alkuperäisessä asussaan miellyttävänä ruokailu- ja oleskelutilana, jossa huumorintajuinen isäntä saa vieraat viihtymään leppoisan jutustelun parissa.

 Majoitus- ja ruokailupalvelujen lisäksi Muotkan Ruoktu tarjoaa talvisin mahtavat hiihtomaisemat valmiine latuineen ja kesäisin hienot vaellusmaastot sekä lyhyemmille että pidemmille retkille Muotkatuntureiden alueella. Peltojoki ja muut lähistön joet ja järvet tarjoaa oivat kalastusmahdollisuudet ja isäntä järjestää asiakkaiden haluamaa ohjelmaa. Retkeilyn ohella asiakkaat saavat kuin huomaamatta tietoa mm. pohjoisen elämästä, luonnosta ja poronhoidosta.

 Vuosien varrella monet vieraat ovat mieltyneet paikkaan niin kovasti, että käyvät säännöllisesti useita kertoja vuodessa Hans-isännän hoivissa aidon Lapin maisemissa. Asiakkaat ovat tietenkin ystävystyneet myös keskenään usein Muotkalla tavatessaan, Vuoden 1990 keväällä kanta-asiakkaat päättivätkin perustaa yhdistyksen, jonka nimeksi tuli Muotka Ruovttu Ustibat - Muotkan Ruoktun Ystävät. Yhdistyksen toiminta-ajatuksena on mm. tukea Hans-isäntää pitämään tunturikylä yhtä aitona ja mutkattomana paikkana kuin tähänkin asti, välittämättä kaikista nykyajan paineista. Vuonna 2000 yhdistykseen kuuluu yli 100 jäsentä eri puolilta Suomea ja joukko kasvaa vieläkin.

 

Etusivulle .First page / Tausta Background/ Yhteystiedot Contact inform. / Sijainti Location /

Hinnat Prices / Palvelut Services / Mökkien nimet Cottagenames / Yhdistys Association /

Ajankohtaista Current affairs